Stężenie cholesterolu rośnie wraz z wiekiem, jeśli jest go zbyt dużo to trzeba wziąć się za siebie, bo może to się źle skończyć. Ten tłuszcz związany jest też ze zbędnymi kilogramami, ale nie zawsze.
Wysoki cholesterol powstaje najczęściej w skutek diety obfitej w dużą ilość tłuszczy zwierzęcych. Szczególnie na uwagę zasługuje wieprzowina, kiełbasy, parówki, ser żółty, ciasta z kremem. To większość przypadków, ale są też takie, w których winne są geny. Osoby takie są szczególnie zagrożone i powinny one tłuszcze zwierzęce zastąpić roślinnymi. Ważne są też ćwiczenia kilak razy w tygodniu po 30 min., Jeśli to nie pomoże to są jeszcze leki przepisywane przez lekarza obniżające jego poziom. Poziom złego cholesterolu roślinie też w stresie, ponieważ metabolizm przyśpiesza, więc potrzebuje więcej LDL, czyli złego cholesterolu. Najbardziej przeciwstawna wysokiemu poziomowi cholesterolu dietą jest tak zwana dieta śródziemnomorska. Jest ona szczególnie bogata w tłuszcze roślinne. Zauważono też, że korzystnie wpływa picie czerwonego wina. Warto też masło zastąpić dobra margaryną ze sterolami roślinnymi. Z jadłospisu trzeba całkowicie wyeliminować wieprzowinę i podroby. Postaw na ryby i chudy drób.